By - - 0 Comments

Periodic citim despre tensiunile dintre China și Taiwan, adică dintre o superputere de aproape 1,4 miliarde de locuitori și o insulă de lângă ea, de numai 23 de milioane de locuitori.

De ce China nu a cucerit până acum Taiwan și care este povestea acestui război rece care ține de peste 70 de ani?

Pentru a înțelege relația complicată dintre China și Taiwan, trebuie să ne întoarcem în timp la anii Războiului civil chinez (1927-1949), război intern, complicat, între mai multe forțe politice, peste care s-a suprapus invazia japoneză și Al doilea război mondial.

În acea perioadă China era împărțită în două mari forțe politice și militare interne: comuniștii lui Mao Zedong și naționaliștii lui Chiang Kai-shek.

Atât comuniștii cât și naționaliștii doreau abolirea monarhiei și instaurearea unei republici chineze, dar mai departe, drumurile lor ideologice se despărțeau radical!

În timpul invaziei japoneze asupra Chinei, aceste două forțe rivale au făcut la un momentdat front comun împotriva invadatorului nipon, însă dupa înfrângerea Japoniei de către americani, războiul pentru cucerirea puterii în China a continuat între adepții lui Mao și cei ai lui Chiang Kai-shek.

Ajutați de sovietici, comuniștii câștigă războiul în China în 1949 dar nu reușesc anihilarea totală a adversarilor naționaliști.

Armata lui Chiang Kai-shek, împreună cu susținătorii și familiile lor, reușesc să pună mâna pe mare parte din fragila flotă chinezească (decimată în mare parte de japonezi în timpul războiului) și se refugiază de insula Taiwan (recent eliberată de japonezii înfrânți).

Teritoriul deținut de Chiang Kai-shek, redus acum doar la Taiwan și câteva insulițe mai mici din jur, va continua să se numeacă (și se numește până în ziua de azi) Republica Chineză, stat care nu recunoaște statul rival Republica Populară Chineză proclamată de comuniștii lui Mao.

Astfel, avem o situație care poate părea confuză pentru un european neavizat.

Există 2 state chineze care nu se recunosc reciproc (China propriuzisă, numită oficial Republica Populară Chineză și Taiwanul, numit oficial Republica Chineză) și care au o relație complicată cu alte țări ale lumii (sunt state care nu recunosc Taiwanul iar altele care nu recunosc guvernul de la Beijing).

Bun, deci să revenim!

E ca și cum România ar fi trecut printr-un război civil în care PNL ar fi cucerit cea mai mare parte a țării iar PSD s-ar fi menținut în Oltenia și fiecare ar fi declarat că el este adevăratul stat român, iar celălalt este un uzurpator ilegal.

Cam asta e relația dintre China și Taiwan.

Taiwanul este populat majoritar cu chinezi, chineza este limba oficială, iar țara se numește oficial Republic Chineză. Nu este un conflict între două popoare ci între două ideologii care împart poporul chinez în două state, unul uriaș și altul aproape minuscul.

Și totuși, de ce uriașa Chină comunistă nu a cucerit până acum micuța Chină liberă?

Imediat după 1949, Mao nu a putut cuceri Taiwan-ul pentru că nu dispunea de o flotă în măsură să facă asta. Flota era în mâinile lui Chiang.

Chiang Kai-shek, rivalul lui Mao și fondatorul Taiwanului ca stat independent

În anii care au urmat, în plin război rece, americanii și lumea occidentală au luat apărarea Taiwan-ului (pe fondul Războiului rece dintre lumea comunistă, din care făcea parte și China, și cea capitalistă, din care făcea parte Taiwan-ul).

Americanii au trimis trupe în apropierea Chinei și a insulei Taiwan, au încheiat tratate militare și de securitate cu guvernul de la Taipei și au precizat foarte clar că o invazie chineză a Taiwan-ul va genera un război americano-chinez.

După înfrângerea Chinei în războiul din Coreea (1950-1953), regimul de la Beijing nu a mai fost dispus să riște o aventură militară în Taiwan, deși de-a lungul timpului au existat o mulțime de crize diplomatice și militare între cele două entități chineze, dar de fiecare dată, cel puțin până acum, războiul a fost evitat.

Deși nu se recunosc reciproc, China și Taiwanul au relații neoficiale, turistice și economice, dar China insită să considere Taiwanul o provincie a sa care mai devreme sau mai târziu va accepta autoritatea Beijingului, pe cand societatea taiwaneză oscilează între moștenirea naționalistă care speră la o reunificare după căderea regimului comunist de la Beijing și tinerii care își doresc tot mai mult o renunțare la visul chinez și asumarea unei identități statale taiwaneze, independentă de ce se întâmpă în China continentală.

Ca să revin la întrebarea din titlu, China nu a cucerit Taiwanul petru simplul fapt că nu a putut!

O invazie a insulei ar atrage intervenția SUA și probabil sfârșitul regimului de la Beijing.

Singura speranță de reunificare rămâne voința politică liberă a taiwanezilor, care însă nu par deloc dornici să facă prea curând parte din China comunistă.