By - - 0 Comments

Vulnerabilitățile navigării pe Internet pot merge până la golirea conturilor bancare fără ca măcar victima să aibă habar!

Oricât ar părea de exagerat, golirea cardurilor este din păcate un fenomen cât se poate de real!

Bogdan Manolea, președinte APTI, atrage atenția că „atacatorii pot sparge conturile de e-mail ale unor persoane particulare, fie pentru a accesa documente importante pentru a cere apoi sume de bani, fie se poate întâmpla ca urmare a unor conflicte personale. Un fost prieten, partener, din dorința de răzbunare, poate distruge informații ori amenința cu dezvăluirea lor, ceea ce ar putea apoi compromite persoana vizată“.

Dispozitive și gadgeturi conectate la Internet, cu probleme și vulnerabilități de autentificare, insuficient securizate (parole ușor de ghicit), sunt folosite cu ușurință de către hackeri pentru accesarea conturilor bancare. Mai mult decât atât, un dispozitiv slab securizat, legat la o rețea, poate compromite toată rețeaua, fără ca utilizatorii ei să-și dea seama.

Specialiștii sunt de părere că educația cibernetică ar trebui făcută încă de la vârste fragede (10-11 ani), astfel încât copii să învețe să utilizeze Internetul într-un mod responsabil, sigur și corect. Probabil că aceasta va fi tendința din anii următori, cu atât mai mult cu cât în țările occidentale astfel de cursuri de securitate cibernetică se predau deja în cadrul orelor de informatică.

Jumătate dintre români nu au ultima versiune de software

Dispozitivele inteligente pe care le folosim (de la telefoane la televizoare conectate la Internet sau laptopuri) colectează o mulțime de date despre pasiunile și preferințele noastre, interesele politice, credințe religioase sau stare socială, în funcție de căutările pe care le efectuăm, site-urile pe care le accesăm, locațiile din care intrăm pe Internet și cumpărăturile online pe care le facem.

Fiecare pas virtual pe care îl facem, rămâne înregistrat undeva! Aceste informații pot fi folosite de cei care doresc să ne manipuleze alegerile sau de cei care vor să ne fure identitatea, să facă anumite acțiuni în numele nostru (inclusiv acelea care pot duce la golirea cardurilor noastre bancare).

Periodic, producătorii de software își actualizeaza produsele, rezolvând o serie de vulnerabilități de care au profitat hackerii.

Este ca într-o cursă a înarmării, hackeri vs producători de software! Cu fiecare atac major, marile firme producătoare de sof încearcă să aducă drept replică un update la produsele lor, atunci hackerii găsesc o noua vulnerabilitate a produsului și o exploateaza, producătorii fac un nou update și tot așa!.

Aceste update-uri/actualizări sunt oferite gratuit pentru clienți dar de regulă nu pot fi făcute în cazul produselor software care utilizează doar variantă gratuită sau cea piratată.

Și cum cel puțin în România utilizatorii preferă produsele software piratate (sau pur și simplu nu le place să facă actualizări), de aici până un atac reușit al hackerilor nu este decât un pas.

Soluția e simplă. Folosiți softuri omologate și actualizate!

Nu în ultimul rând folosiți produse antivirus ultima versiune (la fel ca și alte softuri, antivirusurile învață din experiența atacurilor trecute pentru a fi și mai eficiente) și protejați-vă prin parole puternice (evitați pe cele care conțin numele utilizatorului, datele personale, înșiruri consecutive de numere, adică pe acelea care sunt ușor de ghicit).